کابل 4 عقرب 1399
اداره ملی حفاظت محیط زیست از هفتهیجهانی تغییر اقلیم با برگزاری محفلی با حضور انجنیر عزت الله صدیقی معین مسلکی اداره ملی حفاظت محیط زیست، پوهنمل عبدالتواب بالاکرزی معین علمی وزارت تحصیلات عالی، حشمت الله غفوری معین آبیاری وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، قاسم حیدری معین پالیسی وزارت دولت در امور حوادث طبیعی و با اشتراک استادان پوهنتون، محصلین، اعضای نهادهای مدنی محیط زیستی، نمایندگان موسسات بین المللی و رسانه ها در قصر ملکه باغ بابر تجلیل نمود.
هدف از برگزاری این چنین محافل؛ بلند بردن سطح آگاهی مردم، دخیل سازی نهادهای اکادمیک در مساله تغییر اقلیم و تاکید بر نقش همه اقشار جامعه برای مبارزه و سازگاری با تغییر اقلیم دانسته می شود.
در آغاز این محفل، انجنیر عزت الله صدیقی معین مسلکی این اداره پدیده تغییر اقلیم را چالش جدی برای جهانیان دانسته گفت: انسانها از یکصد سال بهبعد همزمان با افزایش نفوس، انکشاف صنعت، ایجاد تکنالوژی و شهری شدن؛ باعث گرم شدن کرهی زمین و تغییر اقلیم شده اند.
آقای صدیقی گفت: تغییر اقلیم خطرات جدی را متوجه انکشاف اقتصادی، تخنیکی، مصوونیت غذای، آب و صحت ساخته است که اگر اقدامات جدی رویدست گرفته نشود و پروژه های بزرگ در این زمینه تطبیق نگردد، خطرات موجود چند برابر افزایش خواهد یافت.
موصوف افزود: سکتور منابع آبی، زراعت، بروز حوادث طبیعی، موجودیت آفات و نبود مصوونیت غذایی از مواردی اند که از تغییر اقلیم متاثر می گردند. و این اثرات در کشور ما در محلات مشخص قابل دید است.
معین مسلکی این اداره با بیان اینکه چالش، جدی است و راه حل همچنان موجود است، بیان داشت: به همان پیمانه که مردم از تغییر اقلیم متاثر می گردند، به همان پیمانه نقش شان مخصوصاً نقش نهادهای جامعه مدنی، رسانه ها، جوانان، علمای کرام، مراجع علمی و تحقیقاتی و مسوولین حکومتی ضروری است و باید با این چالش جهانی مشترکاً مبارزه نمائیم.
سپس پوهنمل عبدالتواب بالاکرزی معین علمی وزارت تحصیلات عالی در مورد نقش ساینس و تحقیقات در انکشاف پالیسی ها و اقدامات در برابر تغییر اقلیم صحبت نموده گفت: ایجاد پوهنحیها و دیپارتمنتهای محیط زیستی می تواند ما را در داشتن منابع بشری کارا و مسلکی برای مبارزه با تغییر اقلیم کمک نماید.
آقای بالاکرزی از همه نهاد های دولتی خواست که در قسمت انتقال دانش، اخذ مشوره و آگاهی دهی از مسایل محیط زیست مخصوصاً مسایل تغییر اقلیم، نقش استادان و محصلین را جدی بگیرند.
همچنان حشمت الله غفوری معین آبیاری وزارت زراعت، آبیاری و مالدرای پیرامون اثرات تغییر اقلیم بالای زراعت و مالداری در کشور صحبت نموده بیان داشت: بهدلیل اینکه کشور ما زراعتی است، آسیب های جدی را از تغییر اقلیم متقبل می شود.
آقای غفوری افزود: تغییر در رشد طبیعی نباتات، گسترش امراض نباتی، تغییر در میزان وقوع بارندگی، تشدید تبخیر و تعرق، کاهش آب برای آبیاری و تغییر نوسانات در هوا سبب می شود که حاصلات میوه در اکثر نقاط کشور کاهش یابد. و با غرس نهال، افزایش پوشش نباتی و گسترش فضای سبز؛ می توان از اثرات منفی تغییر اقلیم جلوگیری نمود.
در ادامه محمد قاسم حیدری معین پالیسی و انسجام وزارت دولت در امور حوادث طبیعی پیرامون بروز حوادث طبیعی ناشی از تغییر اقلیم سخنرانی نموده گفت: 85 فیصد حوادث طبیعی در جهان از اثر تغییر اقلیم به وقوع می پیوندد، و ضرورت است که از منابع مالی موجود در جهان برای مبارزه با تغییر اقلیم استفاده اعظمی صورت گیرد.
همچنان یکتن از استادان پوهنتون کابل و چند تن متخصصین محیط زیستی با ارائه پرزنتیشن های شان، وضعیت، اقدامات، برنامه ها، میکانیزم های مالی جهانی، راهکار ها و اقدامات برای کاهش آلودگی هوا را که ارتباط مستقیم با تغییر اقلیم دارد؛ برای اشتراک کنندگان معلومات ارائه نمودند.
در اخیر محفل سخنرانان و اشتراک کنندگان از نمایشگاه که در آن وسایل سازگار با تغییر اقلیم به نمایش گذاشته شده بود دیدن کردند.
گفتنی است که این چنین محافل به هدف رشد آگاهی عامه از مسایل محیط زیستی مخصوصاً تغییر اقلیم در تمام ولایات کشور نیز برگزار گردیده/می گردد.