کابل ۲۲ حمل ۱۴۰
نخستین گزارش فهرست موجودی ملی گاز های گلخانهای افغانستان و ختم پروژه دومین گزارش ملی تغییر اقلیم تحت چارچوب کنوانسیون تغییر اقلیم ملل متحد امروز (۲۲ حمل) در تالار کنفرانس های این اداره رونمایی گردید.
در این محفل انجینر عزت الله صدیقی معین مسلکی و سرپرست اداره ملی حفاظت محیط زیست، مسوولین ادارات ذیربط، نمایندگان موسسات بین المللی، استادان پوهنتون و جمعی از کارمندان این اداره اشتراک ورزیده بودند.
این گزارش و دومین گزارش ملی تغییر اقلیم افغانستان به رهبری این اداره و همکاری تخنیکی ادارات ذیربط سکتوری تهیه گردیده است که خوشبختانه توسط بورد سکرتریت کنوانسیون تغییر اقلیم ملل متحد ارزیابی و مورد تایید قرار گرفته است که به سطح جهانی از افغانستان در قسمت تهیه این گزارش سپاسگزاری شده است.
آقای صدیقی تکمیل این گزارش را توسط متخصصین افغان در چارچوب تیم های مطالعاتی انجام شده است، افتخار دانسته گفت: از آنجاییکه افغانستان عضویت کنوانسیون تغییر اقلیم ملل متحد را دارد، یکی از مقتضیات این کنوانسیون، تهیه گزارش های ملی میباشد. که فهرست موجودی ملی گازهای گلخانهای یکی از این موارد است.
معین مسلکی بیان داشت: برای نخستین بار، بااستفاده از روش سال ۲۰۰۶ هییت بینالدول تغییر اقلیم (IPCC) فهرست موجودی ملی گازهای گلخانهای را برای دور زمانی ۱۹۹۰ الی ۲۰۱۷ میلادی، به هماهنگی نمایندگان وزارتخانهها و ادارات ذیربط دولتی تهیه نمود.
آقای صدیقی گفت: تحقیقات علمی نشان میدهد که درجه حرارت جهان در مقایسه به دهه قبل از انقلاب صنعتی، بهطور اوسط یک درجه سانتی گراد بلند رفته است؛ که یکی از عوامل آن فعالیت های انسانی میباشد. این درحالیاست که آسیای جنوب شرقی که افغانستان نیز در آن شامل میگردد، از حد اوسط درجه حرارت جهان، بیشتر گرم گردیده است.
موصوف افزود: افزایش در انتشار گازهای گلخانهای از یک سو، موجودیت منابع طبیعی فراوان ا سوی دیگر؛ دیدگاه واضح و روشن را برای ما جهت رسیدن به اهداف انکشاف پایدار نشان میدهد. تا باشد، با جهان رشد اقتصادی یکسان داشته، سطح فقر را کاهش و از انشتار گازهای گلخانهای جلوگیری نماییم.
سپس انجینر روحالله امین رییس تغییر اقلیم و منیب نوری مدیر ملی برنامه تغییر اقلیم پرزنتیشن های معلوماتی شانرا پیرامون تهیه و تکمیل نمودن این گزارش به اشتراک کنندگان معلومات ارایه کردند.
همچنان محمد رفیع قاضیزاده رییس عمومی منابع طبیعی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری رونمایی این گزارش را در قسمت اصل شفافیت، دقت و مقایسوی بودن آن، ارزشمند دانسته گفت: بیشتر از ۷۰ فیصد نفوس کشور به سکتور زراعت وابسته است. سکتور زراعت، یکی از سکتورهای است که از اثرات تغییر اقلیم به شدت آسیب پذیر است. و این اداره پلان و برنامه های وسیعی را برای تاب آوری و سازگاری جوامع رویدست گرفته است.
پوهندوی دوکتور نوراحمد اخندزاده رییس ارتباط خارجه و تنظیم بورس های وزارت تحصیلات عالی تهیه این گزارش را که براساس معیار های بین المللی تهیه شده است، منابع جامعی برای دانشجویان دانسته و از تعهد این وزارت در عرصه سازگاری با تغییر اقلیم اطمینان دادند.
همچنان نمایندگان اداره ملی تنظیم امور آب، شرکت برشنا و نماینده برنامه محیط زیست ملل متحد نظریات و پیشنهاد های شانرا پیرامون این گزارش ارایه نمودند.
در قسمت دیگر این محفل، کتاب پوهاند محمد نعیم اقرار استاد پوهنتون کابل به نام منابع، سیاست و ساختار نهادهای آبی افغانستان که تازه چاپ شده است، رونمایی گردید.
بعداً اعضای تخنیکی که در تهیه دوگزارش یاد شده همکاری و تلاش نموده بودند، مورد تقدیر قرار گرفتند.
در اخیر محفل، آقای صدیقی از تمام وزارت ها و ادارات، مخصوصاً اعضای تیمهای مطالعاتی و برنامه محیط زیست ملل متحد که در تهیه این گزارش ملی سهیم بودند قدردانی نمود.
بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۱۷ میلادی از مجموع انشتار گازهای گلخانهای در سطح کشور؛ ۴۹.۸ درصد آنرا سکتور انرژی، ۴۶.۲درصد را سکتور زراعت ۳.۵ درصد را سکتور زبالهها و ۰.۶ درصد آنرا سکتور صنعتی تشکیل میدهد.
فهرست موجودی ملی گاز های گلخانهای نشان میدهد که در سال ۲۰۱۷ انتشار سرانهای گاز های گلخانهای در یک سال در حدود ۱.۴۷ تن بود که نسبت به انتشار حد اوسط سرانه جهانی که ۴.۸ تن بود، مقدار ناچیزی را نشان میدهد.