کابل اول جوزای ۱۴۰۰
برنامه ملی نهال شانی فصل ۹۹ – ۱۴۰۰ با حضور جلالتمآب رییس جمهور، اعضای کابینه، رییس و اعضای هیات رهبری اداره ملی حفاظت محیط زیست با برگزاری محفلی در ارگ ریاست جمهوری رسماً بهپایان رسید.
داکتر محمد اشرف غنی رییس جمهور کشور در این برنامه، ختم موفقانه پروسه ملی نهال شانی را به اعضای کمیته نهال شانی و رهبری اداره ملی حفاظت محیط زیست تبریک عرض کرده گفت: عملی شدن برنامه ملی نهال شانی فصل ۹۹ – ۱۴۰۰، با توجه به تجارب کشورهای منطقه و غرس بیش از ۳۰ میلیون نهال به هدف تولید جنگل و سرسبزی در کشور قدم نیک و گام بزرگ است.
رییس جمهور ضمن تاکید بر استفاده از روشهای علمی در خصوص غرس نهال و افزایش جنگلکاری در کشور هدایت داد که نهادهای مربوط به صورت دقیق نیازمندیهای علمی بخش نهال شانی کشور را به صورت زون وار تقسیم بندی کرده و مطابق به آن، پلان جامع و عملی را برای سال های آینده تهیه کنند. همچنان رییس جمهور کشور در ادامه صحبت هایش هدایت داد که کمیته ملی نهال شانی کارش را ادامه دهد.
در این برنامه شاه زمان میوندی رییس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست صحبت کرده و جزییات برنامه ملی نهال شانی ۱۴۰۰ را از نزدیک با رییس جمهور و شهروندان شریک کرد.
آقای میوندی افزود: با وجود چالشهای موجود، سطح همآهنگی میان ادارات دولتی، سکتور خصوصی و تمام شهروندان کشور در برنامه ملی نهالشانی کم سابقه بود و این برای افغانستان سرسبز نوید بزرگی است.
رییس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست تصریح کرد: این تعهد وجود دارد که در سال آینده (۱۴۰۱) نزدیک به ۵۰ میلیون نهال در سراسر کشور هدف تعیین شده تا بتوانیم مشترکاً در همکاری با تمامی نهادهای دولتی و مردم افغانستان این برنامه را عملی کنیم.
در فصل نهال شانی سال ۱۴۰۰، غرس ۲۵ میلیون نهال در سراسر کشور هدف تعیین شده بود، اما براساس آمار و ارقام جمع آوری شده بیش از ۳۰ میلیون نهال در سراسر کشور به روش های مختلف از جمله روش میاواکی و با مشارکت اقشار مختلف جامعه غرس شده است.
ولایت های تخار با غرس بیش از ۵ میلیون و ۸ صد هزار نهال؛ بامیان با غرس بیش از دو میلیون و ۹ صد هزار نهال و پکتیکا با غرس بیش از ۲ میلیون ۷ صد هزار نهال از ولایاتی اند که بیشترین نهال در آن ولایات غرس گردیده است.
براساس هدایت جلالتمآب رییس جمهور امسال تمام نهال های غرس شده با تفکیک نوعیت نهال، موقعیت که در آن غرس شده است، تعداد برنامه ها و اشتراک کنندگان آن، مرجع تهیه کننده و غرس کننده نهال در سیستم معلومات محیط زیستی جمع آوری شده که با درج آن در سیستم احصائیه کشور در گزارشات ملی و بین المللی می توان از آن استفاده کرد.
نهال شانی یکی از موثر ترین شیوههای در راستای مبارزه با آلودگی هوا، سازگاری با تغییرات اقلیمی، جلوگیری از افزایش صحرا گرایی و فرسایش خاک، افزایش میزان بارندگی ها، رسیدن به اهداف انکشاف پایدار و کاریابی در کشور تاثیرات عمیق و سازنده دارد.
با ختم پروسه نهال شانی سال ۱۴۰۰، اداره ملی حفاظت محیط زیست از تمام شهروندان کشور و نهادهای مسوول می خواهد که در امر حفظ و مراقبت نهال های غرس شده توجه جدی داشته باشند.
قابل یاد آوریست که در سالهای پسین به دلیل عدم همآهنگی لازم میان ادارات دولتی، سکتور خصوصی و عامه مردم، روند نهال شانی بصورت پراکنده و با ارقام نا چیز سپری میگردید که خوشبختانه با آغاز برنامه ملی نهال شانی و تشریک مساعی همه جوانب دخیل، شاهد تحول بزرگی در این زمینه هستیم.