۷ دلو – کابل
کنفرانس خبری مشترک کمیسیون عالی جلوگیری از آلودگی هوا با حضور شاه زمان میوندی رئیس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست، داکتر مهتاب عالمی معین خدمات شهری شاروالی کابل، انجنیر عزت الله صدیقی معین مسلکی اداره و دگر جنرال سید محمد روشندل قوماندان امنیه کابل، با حضور جمعی از خبرنگاران برگزار گردید.
این کنفرانس به هدف شریک ساختن آخرین پیشرفت ها در مورد اقدامات عاجل وعملی کمیسیون عالی جلوگیری از آلودگی هوا قبل از ظهر امروز (دوشنبه ۷ دلو) در مرکز رسانه های حکومت برگزار شد.
آقای میوندی در آغاز این کنفرانس گفت که به تاریخ ۳۰ قوس جلسه کمیسیون عالی جلوگیری از آلودگی هوا تحت ریاست جلالتمآب رئیس جمهور کشور برگزار شد که در آن به تمام وزارت خانه و ادارات ذیربط هدایت داده شد تا اقدامات عاجل و عملی را برای کاهش و جلوگیری از آلودگی هوا در شهر کابل روی دست گیرند. آقای میوندی تصریح کرد که در مجموع اقدامات عملی در این زمینه در چهار کمیته مشخص روی دست گرفته شد.
رییس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست گفت: کمیته عملیاتی از سیستم تسخین ۴۱۶ تصدی که شامل شهرک ها، بلند منزل ها، هوتل ها، حمام ها، ریگریشن ها، رستورانت ها و سایر منابع آلوده کننده هوا می گردد، نظارت کرده است که در نتیجه این اقدامات ۱۳۶ باب از این تصدی ها به دلیل عدم نصب فلتر کننده دود مسدود شد که ۳۳ در صد کل بخش اقدامات نظارتی را شامل می شود.
هم چنان ۱۳۲ تصدی دیگر که ۳۳ درصد مجموع اقدامات نظارتی را تشکیل میدهد پس از آغاز تلاش های کمیسیون سیستم مرکز گرمی شان را اصلاح کرده و ۸۲ تصدی دیگر متعهد شده اند که سیستم تسخین شان را اصلاح می کنند.
همچنان از ۱۵۸۴ عراده وسایط نقلیه که تخلف محیط زیستی را انجام داده بودند؛ شناسایی و ۳۹۸ عراده آن متوقف شدند.
آقای میوندی هشدار داد که مالکان ده ها تصدی دیگر که تخلفات محیط زیستی را انجام میدهد؛ شناسایی شده و به نهادهای عدلی و قضایی معرفی خواهند شد.
رییس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست تصریح کرد که کمیته آگاهی عامه تحت نظر وزارت اطلاعات و فرهنگ نشست های مشترکی را با مسوولین رسانه های خصوصی و دولتی برگزار کرده و در کنار آن کمپاین توزیع ماسک پیرامون آگاهی دهی از تاثیرات آلودگی هوا برای مردم راه اندازی گردید. راه اندازی شماره شارت کود ۱۶۹ جهت ثبت شکایات مردم که آمار به ۱۷۹ شکایت می رسد و صحبت روی مسوولیت های شهروندی در قبال آلودگی هوا از طریق منابر و ملا امامان از دیگر اقداماتی بود که در زمینه صورت گرفته است.
رییس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست گفت که در بخش کمیته تقنین زیر نظر وزارت عدلیه در بخش تدوین اسناد تقنینی کار و فعالیت های موثری صورت گرفته است. ایشان از اصدار دو حکم مقام عالی ریاست جمهوری در مورد منع استفاده از تایر، پلاستیک و رابر و نصب اجباری فلتر تصفیه کننده دود و پیشنهاد تعدیل مقرره کاهش جلوگیری و کاهش آلودگی هوا مهمترین اقدامات در این بخش به شمار می رود.
رییس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست در بخش دیگر از صحبت هایش به اقدامات عملی در بخش کنترول کیفیت مواد سوختی صحبت کرده افزود که این کمیته تحت نظر اداره ملی نورم و استندرد کار می کند و این کمیته به هدف نظارت از کیفیت تیل پمپ استیشن های شهر کابل، روند نمونه گیری از تانک های تیل آغاز شده تا از عرضه مواد نفتی بی کیفیت جلوگیری صورت گیرد.
در ادامه این کنفرانس انجنیرعزت الله صدیقی معین مسلکی اداره ملی حفاظت محیط زیست در رابطه به کیفیت هوای شهر کابل معلومات داده گفت: نظر به ثبت آمار توسط دستگاه های سیار و ثابت، کیفیت هوای شهر کابل در آلودگی هوا بر اساس استندرد ملی افغانستان ۵ مواد آلوده کننده شامل (ذرات معلق دارای قطر ۲،۵ذرات معلق دارای قطر ۲،۱۰ گاز کاربن مونو اکساید، گاز سلفر دای اکساید، گاز تایتروجن دای اکساید و گاز اوزون) است.
آقای صدیقی تصریح کرد: ارقامی را که از ماه قوس به دست آورده ایم نشان میدهد گاز نایتروجن دای اکساید، سلفر دای اکساید، ذرات معلق هر دو نوع آن از حد استندرد خیلی بلند است؛ اما بعد از تاریخ ۹ جدی عمدتاً آلودگی هوا پایین آمده است و فقط ذرات معلق ۲،۵ کمی از استندرد بلند نشان می دهد که عوامل طبیعی و اقدامات اخیر این کمیسیون روی کاهش آن تاثیر مثبت داشته است
گفتنی است که در اخیر در این کنفراس اعضای پنل به سوالات خبرنگاران پاسخ های قناعت بخش ارایه کردند. لازم به ذکر است که رهبری اداره ملی حفاظت محیط زیست از همکاری تمام رسانه ها و خبرنگاران که در امر پوشش خبری نشست ها و فعالیت های این اداره و هم چنان آگاهی عامه همکاری کرده اند؛ اظهار قدردانی می نماید.